یک سوال ازتون دارم، امروز صبح که بیدار شدید، اولین کاری که کردید چه بود؟ آیا گوشی خود را چک کردید؟ آیا اینستاگرام یا تلگرام را سریع باز کردید؟ یا روز خود را با شکرگزاری شروع کردید و روی کار های امروزتان تمرکز کردید؟ دیشب چطور؟ قبل خواب در اینستاگرام و تلگرام میچرخیدید؟ یا داشتید به اینکه روزتان چطور گذشت فکر میکردید؟



چند روز پیش مقاله ای در رابطه با تلاش شبکه های اجتماعی برای کنترل کردن ذهن ما نوشتم. اگر هنوز آن مطلب را مطالعه نکردید اینجا را کلیک کنید. آنجا برایتان توضیح دادم که هدف آن ها گیر انداختن ماست و گفتم که در واقع هرچه شما بیشتر در برنامه های آن ها وقت بگذرانید آن ها بیشتر پول در می‌آورند. برای همین شبکه هایی مثل اینستاگرام از تکنولوژی هوش مصنوعی استفاده میکنند تا بتوانند با تمام علایق شما به عنوان مشتری آشنا شوند و از آن نوع عکس ها بیشتر به شما نشان بدهند.

امروز میخواهم راهکارهایی را بهتان معرفی کنم که بتوانید میزان استفاده‌ تان از این شبکه ها را بهتر کنترل کنید. یک مطلب جالب هم بهتون درباره خودم بگم. چند روز پیش بعد از حدود یک هفته که از اینستاگرام خارج شده بودم، به من ایمیل زدند با این حرف که آروین جان خیلی وقته اینستاگرام خود را چک نکردی! در اون ایمیل چند تا عکس هم از دوستان نزدیکم بود و بالاش نوشته بودند این هم عکس هاییست که تا کنون از دست دادی! باید اعتراف کنم که ایمیلشون خیلی وسوسه انگیز بود! ولی خوب با موفقیت تونستم ایمیل رو پاک کنم و به روزمرگیم ادامه بدم، نگران نباشید خطر رفع شد! :)

شبکه‌های اجتماعی هر روز هوشمندانه تر میشوند و از تکنولوژی های جدیدتر برای نگه داشتن ما در برنامه هایشان استفاده میکنند. از این رو، خیلی مهم است که ما هم تکنیک هایی را به عنوان ضدحمله استفاده کنیم (بله درست خواندید، ضدحمله!) تا مطمئن شویم انرژی مفید ذهنی ما در طول روز که میتواند صرف کارهای مهم‌تر بشود برای شبکه های اجتماعی هدر نمیشود. همچنین اگر هنوز دوست ندارید کاملا شبکه های اجتماعی خود را غیرفعال کنید، میتوانید از روش های زیر شروع کنید و استفاده تان از این شبکه ها را کم کنید.

1. نوتیفیکشن ها را بی صدا کنید.


همانطور که خودتان هم احتمالا میدانید، صداهای نوتیفیکشین موبایل یکی از واضح ترین حواس پرتی هاست. فرض کنید در حال کار کردن یا درس خواندن هستید که موبایل شما صدا میدهد. الان باید تصمیم بگیرید! آیا موبایلتان را برمیدارید تا ببینید نوتیفیکیشن برای چه بود؟ یا سعی میکنید بهش اهمیت ندهید؟ اگر موبایلتان را بردارید که یعنی حواس شما پرت شده و تا دوباره بتوانید به کارتان برگردید زمان میبرد. اگر هم تصمیم بگیرید به صدا اهمیت ندهید که باز در حال کار کردن همچنان فکر شما به این خواهد بود که صدا برای چی بود، چه کسی پیام داد، و اینکه ممکن است اصلا کار مهمی باشد!

پس بهترین راه این است که کلا همه‌ی صدا ها را قطع کنید. اگر ندانید دارد اتفاقی میفتد، حواستان هم پرت نمیشود!

2. نوتیفیکشن ها را از روی صفحه اصلی گوشی خود پنهان کنید.

تا حالا شده با اینکه موبایل شما روی حالت بی صدا بوده، ولی باز از روی عادت صفحه آن را روشن کنید و نوتیفیکیشن روی صفحه را ببینید؟ این خود یک نوع حواس پرتی است. مثلا گوشی خود را برمیدارید که فقط ساعت را چک کنید یا با فرد خاصی تماس بگیرید، ولی چون از اینستاگرام نوتیفیکیشن دارید که کسی برای عکس شما کامنت گذاشته، اصلا حواستان از کاری که میخواستید بکنید پرت میشود و اینستاگرام را باز میکنید تا به کامنت جواب دهید!

برای جلوگیری از این نوع حواس پرتی ها، همین 
الان به تنظیمات تلگرام و اینستاگرام در گوشی خود بروید و کاملا نوتیفیکیشن ها را غیرفعال کنید! اینگونه تا خودتان برنامه را در گوشی باز نکنید، حواستان به اتفاقاتی که در شبکه های اجتماعی میفتد پرت نمیشود و میتوانید کارهای ضروری دیگر را با گوشی انجام بدهید. نگران نباشید، به کامنت ها میتوانید شب پاسخ دهید، الان انرژی ذهنی خود را تلف نکنید!

3. آیکون های شبکه های اجتماعی را در صفحه های آخر گوشی خود بگذارید.

اگر آیکون اینستاگرام و تلگرام روی صفحه اصلی گوشیتان هستند، احتمال اینکه از روی عادت یا به خاطر بیکاری آن ها را باز کنید خیلی بالاست. بعضی مواقع حتی ما حواسمان نیست و اصلا نمیخواهیم وارد شبکه های اجتماعی شویم، ولی از روی عادت تا صفحه گوشی روشن میشود و قفل را باز میکنیم دستمان روی آیکون آن ها میرود! برای جلوگیری از این اتفاق، آن ها را در صفحه آخر بگذارید! اینطوری باید به صورت خودآگاه چندین صفحه گوشی را روق بزنید تا به برنامه ها برسید. اگر آنقدر حوصله داشتید که تا صفحه‌ی آخر بروید پس یعنی واقعا انتخاب شما بوده است.

البته این هم بدانید که اگر زمان زیادی بگذرد و در صفحه‌ی آخر شما باشد، باز بعد از مدتی عادت به ورق زدن سریع و رسیدن به آیکون میکنید! پیشنهاد من اینه که هر از چندگاهی باز جای آیکون ها را تغییر دهید تا این عادت ها را در خود از بین ببرید.


4. ایمیل های دریافتی از طرف شبکه‌های اجتماعی را قطع کنید.

به صورت پیشفرض این ایمیل ها فعال هستند. اینگونه که مثلا شبکه‌ای مانند فیسبوک، برای همه‌ی نوتیفیکیشن ها یک ایمیل هم میفرستد تا مطمئن شود شما آن ها را نگاه میکنید (واقعا سمج هستند!). اگر هنوز این نوع ایمیل ها را قطع نکرده اید هم اکنون وارد تنظیمات کاربری شوید و همه را غیرفعال کنید.

5. برای چک کردن نوتیفیکشن ها زمان مشخص معین کنید و در بقیه روز از حساب کاربری خود خارج شوید.

من خودم این روش را خیلی میپسندم. اگر از حساب کاربری خود خارج شوید و مجبور باشید دوباره رمز خود را وارد کنید، معمولا وسط کار پشیمان میشوید. همین که بدانید باید دوباره رمز را بزنید کافیست تا به شما یادآوری کند که الان کارهای مهم تری دارید انجام دهید و آنموقع هم دلیل مشخصی برای خارج شدن از حساب کاربری‌تان داشته اید.

حتی میتوانید به عنوان جایزه های انگیزشی از این روش استفاده کنید. مثلا بگویید اگر تا فلان بخش کتاب را مطالعه کردم، یا فلان کار مهم را تا این ساعت انجام دادم، 15 دقیقه هم اجازه دارم اینستاگرامم را چک کنم!

6. عکس پروفایل خود را عوض کنید تا دوستانتان بدانند چگونه با شما در ارتباط باشند.

این هم یک روش موثر برای کسانی است که همیشه میگویند من میخوام در شبکه های اجتماعی باشم تا با دوستانم در ارتباط باشم. خیلی راحت است، میتوانید روی یک عکس بنویسید که برای مدتی نیستید و آن ها میتوانند مثلا از طریق تلفن یا پیامک با شما در ارتباط باشند. این عکسی که میبینید عکسی است که من در زمان هایی که کاملا میخواهم برای مدتی از شبکه های اجتماعی فاصله بگیرم برای پروفایل خود میگذارم. اگر دوست دارید، میتوانید شما هم اون رو از اینجا دانلود و استفاده کنید. 




به یاد داشته باشید که کسی در فضای مجازی با شما کار ضروری ندارد. شاید فکر کنید که هر پیامی که برای شما می آید را باید سریعا جواب بدهید چون فرد مقابل منتظر شماست! من خودم تا زمانی اینطور فکر میکردم. ولی مسئله واقعی این است که هیچ کار ضروری به شبکه های مجازی ختم نمیشود. حتی اگر یکی واقعا با شما کار داشته باشد و بخواهد با شما صحبت کند، با شما تماس میگیرد. پیام های کوتاه هیچوقت ضروری نخواهند بود!


در آخر باید بگویم که این روش ها (ضدحمله ها) همه محدودیت های خود را دارند. میتوانید از همه‌ی آن ها برای کنترل عادت های خود استفاده کنید ولی هنوز به نظر من هیچ چیزی نمیتواند جای کاملا قطع کردن این شبکه ها را بگیرد. حتی اگر شما فقط شب ها آن ها را چک کنید، باز فکر شما درگیر افراد دیگر و چیزهایی که در شبکه های مجازی میبینید میشود. برای همین، ازتون میخواهم که هوشمندانه در این رابطه تصمیم بگیرید. این زندگی خودتان است و شما قدرت این را دارید که انتخاب کنید چه چیز هایی روی فکر و ذهن شما اثر بگذارد. سعی کنید افراد مثبت را دنبال کنید، افرادی که اهداف مشترک با شما دارند و تحت هر شرایطی از پیج ها و افراد منفی دوری کنید. شاید الان متوجه نشوید، ولی آن ها به صورت ناخودآگاه روی طرز فکر شما و دیدگاهتان روی زندگی تاثیر منفی میگذارند...


ممنونم که تا انتهای این مقاله را مطالعه کردید. امیدوارم که این روش ها را استفاده کنید و برایتان موثر باشد. اگر روش های دیگری هست که شما برای خودتان دارید و من اینجا مطرح نکردم حتما در پایین کامنت بگذارید و بیان کنید تا دیگران هم از روش های شما استفاده کنند :)